Vastgoednieuws

Wat zijn de voordelen van een tweewoonst?

Wat zijn de voordelen van een tweewoonst?

Twee-onder-een-kap

Of je nu bouwplannen hebt, op zoek bent naar een instapklare woning of graag een huis wilt kopen om te renoveren, het type bebouwing is een eerste belangrijke keuze die je moet maken. Kies je voor een rijwoning, een open bebouwing of ga je voor een tweewoonst (halfopen bebouwing)? Als je op dit vlak moeite hebt met wikken en wegen, ben je zeker niet alleen. Daarom zijn wij alvast op onderzoek uitgegaan. Hier lees je in een oogopslag wat de voordelen van een tweewoonst zijn.

De financiële middenweg

We hoeven je er vast niet op te wijzen dat een tweewoonst doorgaans wat duurder is in aankoop dan een rijhuis in dezelfde straat. En als je je tweewoonst ooit terug te koop zou zetten, dan vraag je vanzelfsprekend wat minder dan de vraagprijs van de open bebouwing om de hoek. Maar wist je dat ook de bouwkosten van een twee-onder-een-kap verrassend goedkoper kunnen uitdraaien? Als je je halfopen bebouwing gelijktijdig zet met de buren waarmee je je dak zult delen en jullie komen overeen om in dezelfde stijl te bouwen, dan wordt het voor de aannemer vaak voordeliger om materialen aan te kopen en kan hij beide werven gelijktijdig opvolgen.

... maar vergeet de gemeenschappelijke muur niet!

Hebben de buren waarmee je een gemeenschappelijke muur zult delen hun woning al gebouwd? Dan moet je daar in je bouwbudget zeker rekening mee houden. Het zou namelijk goed kunnen dat je aan je buren een overnamebedrag moet betalen om de gemene muur in gebruik te mogen nemen. Let wel, dit is voor veel bouwheren een discussiepunt en de rechtspraak is er niet eenduidig over. Hoeveel je precies moet betalen als de overname verplicht blijkt – of als je met je buren overeenkomt om de kosten te delen – laat je het best bepalen door een landmeter. Weet ook dat de overname schriftelijk moet gebeuren en dat je er registratierechten op moet betalen.

Minder kans op inbraak

Een open bebouwing is voor inbrekers een veel aantrekkelijker doelwit dan een halfopen bebouwing. Een HOB heeft niet alleen een zijde minder om langs in te breken, maar heeft vaak ook een tuin die aan andere eigendommen grenst. Dat maakt het inbrekers veel moeilijker om onopgemerkt te blijven.

Rustig wonen

Met twee onder één kap wonen, komt voor veel mensen rustiger uit dan een gesloten bebouwing. Je deelt namelijk maar één muur. Als je je woning nog moet bouwen, kun je de ruimtes die je minder vaak gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer en de hal) ook tegen de gemeenschappelijke muur inrichten en andere ruimtes aan de open kant laten grenzen om geluidsoverlast de kop in te drukken.

Het energievoordeel van een tweewoonst

Voor heel wat mensen is hét grote voordeel van een tweewoonst vooral te merken aan hun energiefactuur. Ze moeten dan wel nog net iets meer ‘stoken’ om hun woning comfortabel warm te krijgen dan mensen die in een rijhuis wonen, maar betalen aanzienlijk minder verwarmingskosten dan eigenaren van een open bebouwing. De gemeenschappelijke muur fungeert namelijk als een extra isolatieschil.

Delen