Vastgoednieuws

Hoe ziet de toekomst van isolatie er uit?

Hoe ziet de toekomst van isolatie er uit?

Zuinig omspringen met energie is belangrijker dan ooit. Goed isoleren is dan ook de boodschap. Het vergt een investering, maar er hangen heel wat voordelen aan vast. Bovendien is het wettelijk in Vlaanderen vaak verplicht om te isoleren. We zetten even wat zaken voor je op een rijtje.

Het renovatiepact

Het renovatiepact geeft aan dat tegen 2050 elke woning zo energiezuinig mogelijk moet zijn. De maatstaf is daarbij een nieuwbouwwoning uit 2017. De energiezuinigheid wordt uitgedrukt in de EPC-waarde. Dit energielabel gaat van 1+ tot F, waarbij A+ het hoogst haalbare is. De waardering van een woning hangt voor een stukje samen met de EPC-waarde. Bij een verkoop of verhuur kan men immers op deze manier controleren of de woning aan de eisen voor de doelstellingen van 2050 voldoet.

Welke verplichtingen zijn er?

Het isoleren van het dak is één ding, maar ook de isolatie van de ramen valt onder de EPC-waarde. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een negatieve impact op de EPC-waarde. De volgende grenswaarden worden vooropgesteld:

600 kWh/m² voor een open bebouwing
550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
400 kWh/m² voor een appartement

Ook op het vlak van centrale verwarming zijn er een aantal voorwaarden. Zo moet een verwarming op gas, verplicht tweejaarlijks onderhouden worden door een erkend technicus. Bij een toestel op stookolie is dit zelfs elk jaar het geval.

Nieuwe verplichting vanaf 2023

Weet dat er vanaf 2023 nog een nieuwe verplichting van toepassing is. Koop je een energieverslindende woning, met een label van E of lager, dan moet je binnen de 5 jaar dit niveau naar minimaal D brengen. Hiervoor kan wel een renteloze lening aangevraagd worden. De focus ligt daarbij voornamelijk op dak-, vloer- en muurisolatie, hoogrendementsglas, een condensatieketel van maximaal 10 jaar oud en een boiler op hernieuwbare energie zoals een zonneboiler of warmtepomp.

Bron: Immovlan

Delen