Uit een recente bevraging bleek dat ruim 75 procent van de Vlamingen tijdens de coronapandemie op één of andere manier geïnvesteerd heeft in een hoger wooncomfort.
Onze woning speelt dus opnieuw een centrale rol in ons leven. Naast een hoger wooncomfort gaan we ook bewuster om met ons energieverbruik. We investeren opvallend meer in intelligente smarthome producten die op termijn een kostenbesparing opleveren. Ook besteden we meer aandacht aan een gezondere leefomgeving. Hierbij is vooral buitenmeubilair bijzonder populair waarbij de tuin of het terras de geliefkoosde plaats wordt om te genieten en te ontstressen.
Door de coronapandemie hebben mensen meer dan ooit beseft dat hun woning of appartement meer is dan zomaar een dak boven het hoofd. Een woning moet in de eerste plaats een plek zijn waar we ons thuis voelen. Een woning moet ook een reflectie zijn van onze persoonlijkheid en interesses. Heel wat mensen hebben daarom tijdens de pandemie bewust geïnvesteerd in een hoger wooncomfort. Met het telewerk is de woonoppervlakte in heel wat gevallen multifunctioneel heringericht met een duidelijkere scheiding tussen werk en privé. Bijna elke woning of appartement beschikt nu over een afzonderlijk hoekje waar de gezinsleden rustiger kunnen (tele)werken of online les volgen. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog de periode vóór de coronapandemie waar dergelijke activiteiten meestal aan de ‘grote’ keukentafel plaatsvonden. Rust en genieten zijn opnieuw de sleutelwoorden geworden. Het valt op dat vooral de veertigplussers daarbij overgaan tot serieuze investeringen in de woning met een focus op meer comfort en luxe. De woning wordt hierbij soms verbouwd of krijgt een uitbreiding. Er wordt duidelijk meer geïnvesteerd in een uitgebreid interieurmaatwerk, een luxe keuken en badkamer. Ook de aanschaf van een sauna, jacuzzi of zwembad met bijhorende poolhouse zitten in de lift.
Momenteel beschikt ongeveer de helft van de Vlamingen over één of meerdere Smarthome producten in huis. Bij jongeren tussen 18 en 34 jaar gebruikt bijna iedereen intelligente producten in de woning of het appartement. De meest voorkomende toepassingen zijn een intelligent verwarmingsproduct, een slim verlichtingsproduct en een vernuftig security-product. De voornaamste reden waarom mensen investeren in slimme apparaten zijn comfort, veiligheid, duurzaamheid en het kostenbesparend effect.
Met de dure energieprijzen is vooral het kostenbesparend effect een niet te onderschatten drijfveer. De inzet van slimme producten in de woning kan het energieverbruik immers gevoelig doen dalen wat uiteindelijk zorgt voor een goedkopere energiefactuur. Meer en meer mensen kiezen bewust om duurzamer te leven en hun energie-voetafdruk te verkleinen. De inzet van Smarthome producten zoals moderne verwarmingsinstallaties, intelligente thermostaten en verlichtingsproducten hebben onmiddellijk een positief effect op uw totaal energieverbruik.
Dat tijdens de coronapandemie onze tuin aan belang heeft gewonnen zal u waarschijnlijk niet verbazen. De tuin en het terras worden een verlengstuk van onze woning waarbij het design van het interieur naadloos wordt doorgetrokken. Tuinmeubilair wordt in deze context steeds meer een weerspiegeling van onze persoonlijke stijl en wensen. De voorbije jaren heeft de sector van het buitenmeubilair een enorme evolutie doorgemaakt. Er is tuinmeubilair beschikbaar in alle soorten, kleuren en vormen van strak en functioneel naar opvallend en artistiek. Ook heel wat gerenommeerde Belgische fabrikanten spelen hierin een voortrekkersrol met prachtige designcollecties die bovendien ook perfect geschikt zijn voor ons soms wisselvallig Belgisch weer. In deze Home en Trends zomereditie vindt u enkele toonaangevende tuinmeubelspecialisten terug waar u de nieuwe tuintrends kan ontdekken. Stuk voor stuk vooraanstaande bedrijven die garant staan voor kwaliteitsvol buitenmeubilair en u begeleiden met een professioneel advies en service.
Bron: Home en Trends