Ben jij van plan om te bouwen of verbouwen? Opgelet, want vanaf volgend jaar verstrengen de eisen voor je E-peil opnieuw. Bovendien schuiven de voorwaarden voor een verminderde onroerende voorheffing mee op. Wel krijg je vanaf 2020 meer vrijheid voor de verdeling van een gemeenschappelijke PV-installatie in je appartementsgebouw.
Voorwaarden E-peil opnieuw strenger
Dien je je bouwvergunningsaanvraag in vanaf 1 januari 2020? Dan mag het E-peil van je nieuwbouwwoning nog maximaal E35 bedragen. Tot eind dit jaar zit je goed met een E-peil van E40 of minder. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan verlaagt de maximumgrens voor het E-peil van je woning tot E70, ten opzichte van E90 tot eind dit jaar. De nieuwe verstrenging van de EPB-regelgeving is een laatste stap richting de BEN-eisen die gelden vanaf 2021. Het E-peil van je nieuwbouwwoning mag dan niet meer dan E30 bedragen
Verminderde onroerende voorheffing
Met de nieuwe EPB-eisen schuift ook de vermindering van de onroerende voorheffing mee op. Dien je vanaf 2020 een bouwaanvraag in voor een ingrijpende energetische renovatie voor een E-peil van E90 of beter? Dan verdwijnt de korting op de onroerende voorheffing. Ga je voor een E-peil van maximaal E60? Dan maak je wel nog aanspraak op een vermindering. Ook die voor een nieuwbouwwoning met een E-peil van maximaal E30 en E20 blijft bestaan.
Vrijere verdeling gemeenschappelijke PV-installatie
Heb je een gemeenschappelijke PV-installatie in je appartementsgebouw? Momenteel mag je die alleen verdelen over de verschillende EPB-eenheden die daarop zijn aangesloten. Maar wat ‘aangesloten’ precies betekent, is niet duidelijk. Bovendien verhinderen de huidige regels soms de installatie van PV-panelen op of rond een gebouw. Daarom valt de term ‘aangesloten op’ vanaf 1 januari 2020 weg uit de regelgeving. Zo krijg je meer vrijheid om de PV-installatie te verdelen over de verschillende EPB-eenheden in je gebouw of buurt.
Bron: Livios